Hrvati očito vole zlato, lani ga kupili za 300 mil. eura

Bez autora
Mar 21 2024

Cijena zlata na povijesnom je vrhuncu, oko 2000 dolara za uncu, zbog sve veće nestabilnosti u svijetu te rata u Ukrajini.

Svjetskim trendovima da se sve više ulaže u zlato priklonili su se i Hrvati koji su ga u prošloj godini kupili u vrijednosti od oko 300 milijuna eura, a kako stručnjaci predviđaju do kraja godine cijene bi mogle odletjeti u nebo.

Ukupna količina zlata u svijetu stala bi u samo dva olimpijska bazena. Kad tomu dodamo i globalnu nesigurnost, cijene zlata samo rastu.

- Kada gledamo da američka centralna banka još uvije nije spustila kamatne stope, možemo reći da ćemo do kraja godine viditi i cijenu od 2500 dolara po jednoj unci, rekao je dr. sc. Saša Ivanović, direktor Centra Zlata.

Jednostavnije rečeno, kilogram zlata u tom slučaju dosegnuo bi cijenu od gotovo 90 000 eura.

- Ove godine imamo zanimljive izbore u Sjedinjenim Državama i to bi moglo potaknuti daljnji rast cijene zlata. Osobno mislim da ona još nije na vrhuncu, kazao je Yannick Thurner, Meule,  Njemačka.

Hrvati očito jako vole zlato, u prošloj godini kupili su ga za oko 300 milijuna eura, što je čak pet puta više nego 2020.

Osim zlatnih poluga, volimo i zlato numizmatičko-investicijske vrijednosti.

- Zadnji program je crna gušterica brusnička, izdali smo 200 komada unci, a to je 31,3 grama po komadu i unutar pola sata smo prodali svih 200 komada, rekao je Ivan Odrljin iz Hrvatske kovnice novca.

Preciznije, za pola sata potrošili smo oko 400 000 eura.

Slično razmišljaju i Nijemci koji itekako preferiraju ulaganje u zlato.

- Kao što vidimo, naša narodna banka ulaže u zlato. Drugi smo po rezervama zlata, odmah nakon Sjedinjenih Država, a ulagati vole i građani, u 2022. Nijemci su od ukupne količine zlata koja je prodana u Europskoj uniji kupili čak polovinu, rekao je Jorg Endres, Argor-Heraeus, Njemačka.

Ulaganje u zlato, osim što je investicija, može poslužiti i kao zaštita vrijednosti imovine od mnogih nestabilnosti, smatra ekonomski analitičar Vedriš.

- Kada kupite zlatnik za poklon za neku vrijednost koju želite očuvati, bilo da kupite investicijsko, vrlo jednostavno bez porezne presije možete izaći natrag, kaže Mladen Vedriš, ekonomski analitičar.

Nije zlato sve što sja, rekli bi investitori u nekretnine, ali u slučaju nesigurnosti, teško bismo kuću ili stan ponijeli sa sobom. Zlato je ipak druga priča.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik